Vodafone en Liberty Global willen hun Nederlandse activiteiten laten fuseren in een 50/50 joint venture. De Vodafone Group betaalt aan Ziggo-moeder Liberty een bedrag van 1 miljard euro in contanten. De partijen verwachten de transactie eind 2016 te kunnen afronden. De autoriteiten moeten deze eerst nog goedkeuren.

De contante waarde van de gecombineerde synergievoordelen worden geraamd op 3,5 miljard euro. De kostenbesparingen (capex en opex) belopen vanaf het vijfde jaar na oprichting van de joint venture 280 miljoen euro per jaar. De integratiekosten belopen naar schatting 350 miljoen euro in de eerste drie jaren. Daarnaast rekent men op 1 miljard euro aan omzetsynergieën. De nieuwe onderneming streeft naar een leverage (verhouding van nettoschuld en EBITDA) van 4,5 à 5.0. Dat is gebaseerd op de huidige schuld van Ziggo van 7,3 miljard euro en een schuldenvrij Vodafone Nederland.

Uit cijfers van Telecompaper over het derde kwartaal van 2015 blijkt dat er een duidelijke overlap qua klanten is tussen Vodafone en Ziggo. Zo heeft 46 procent van alle mobiele Vodafone NL-klanten een abonnement op vast breedband bij Ziggo. 52 procent van de mobiele Vodafone NL-klanten heeft een abonnement op tv-diensten van Ziggo.